Choose Category: Search Product:
 
Your basket is empty!  
 

Dansk English

Item Catalogue:
Achdé - Lucky Luke
Block, Patrick
Crisse
Erik Bille Christiansen Gallery
Ole Ahlberg Gallery
Will Eisner Gallery
Zoro - Danish Urban Art
Carl Barks Gallery
Peter Madsen Gallery
American Comic Artists
Comic Strip Art
European Comic Artists
Hugo Pratt Gallery
Jim Holdaway Modesty Blaise Gallery
Michael LOEB - Pop Art
Peter Snejbjerg
Disney Art
Henrik Rehr - Petzi (Rasmus Klump)
Danish Comic Artists
Don Rosa Gallery
Ezar, Yana
Jørgen Mogensen - Poeten & Lillemor, Hudibras m.v.
Erotic Art
Movie posters
Rebecca Erotic Art
Lithographs and Prints
Portfolios - kunstmapper
Fantasy art
Lars Kræmmer - Superhero
Per O. Jørgensen Gallery
Fine art
Milo Manara Gallery
Superheroes
Colorists
Harry Nørstrand - Illustration Art
Statues and 3D objects
Tex Willer Art
Japanese artists
Music & Art
Svend Høgh - malerier
Artpusher - Manga Art
Gavekort - bestil online her

Show Basket
Frontpage

Info:
How to order
How to pay
Personal information
Shipping and handling costs

All prices are
excl. VAT

Dankort EuroCard / MasterCard JCB Maestro Visa Visa Electron
Giraud, Jean > European Comic Artists > Giraud, Jean
Franskmanden Jean Giraud (født 1938) er en af de vigtigste, bedste og mest produktive serieskabere overhovedet - også kendt som Moebius. Navnet Giraud - og signaturen Gir. - er uløseligt forbundet med den stilskabende westernserie "Blueberry", mens Girauds øvrige store serier alle er lavet under kunstnernavnet Moebius.

Det kan måske synes paradoksalt, at verdens bedste westernserie er lavet af to europæere, belgieren Jean-Michel Charlier (1924-89) og franskmanden Giraud. Men tænker man nærmere over fænomenet, er det måske ikke så underligt endda. Westerns har alle dage beskæftiget sig mere med myter og legender end med kendsgerninger. Så hvorfor skulle et par europæere dog ikke kunne lave en rigtig western, emmende af krudtrøg og præriestøv, uden at have et dybere personligt kendskab til virkelighedens USA?

Serien om løjtnant Mike S. Blueberry, kendt som Fort Navajo, Løjtnant Blueberry eller under originaltitlen Blueberry, startede i 1963. På det tidspunkt var den unge tegner Jean Giraud klar til at springe ud af skyggen fra sin læremester og reservefar, belgieren Jijé (1914-80), hvis Jerry Spring på det tidspunkt var den førende europæiske western-tegneserie. Giraud fik med Blueberry sin egen faste serie i det franske ugeblad Pilote – forfattet af den belgiske veteran Charlier, der i forvejen havde succes med serier som Buck Danny, Rødskæg og Luftens Ørne.

Den første historie i serien kom til at strække sig over fem bind i europæisk albumformat, hvorved seriens udpræget episke tone straks var slået an. Via historierne Fort Navajo, Torden i vest, Ensomme Ørn, Dødens hovslag og Det store opgør afvikler Charlier på mesterlig vis en lang og spændende fortælling om den unge løjtnants kamp for at sikre indianerne retfærdighed i deres kamp for at bevare en plads på Prærien i 1860’ernes USA.

Hovedpersonen er forud for sin tid. Blueberry er fra starten en ofte ubarberet antihelt, som ikke står tilbage for en druktur eller et godt slagsmål. Men han er også en mand, der tør kæmpe for retfærdigheden – også hvis den er på indianernes side. En egenskab, som forstærkes gennem årene, så Blueberry efterhånden mere og mere fremstår som en lovløs forræder, der foretrækker indianerne frem for sine racefæller. Men denne bedømmelse er ikke helt retfærdig. Blueberry kunne ikke drømme om at svigte sine egne – skæbnen placerer ham blot altid på steder, hvor hans motiver bliver misforstået. På den gale side af loven, mistroet og forfulgt.

Intet i de første fire bind antyder dog tilnærmelsesvis, at Blueberry nogensinde skulle gøre sig fortjent til en plads på tegneseriernes top 25. Serien er ingen visuel nydelse. Girauds tunge penselstrøg og de mørke skygger er en simpel forlængelse af Jijé-stilen. Kun få lagde mærke til, at Jijé faktisk vikarierede for vennen Giraud i det meste af albummet Dødens hovslag.

Men efter et USA-ophold vendte en revitaliseret Giraud hjem med modet til at skifte stil. Det gør han i Det store opgør, hvor penselstrøgene gradvist afløses af raffinerede penneskraveringer. Der gøres mere ud af persontegningen, og seriens layout ændres markant med flere store billeder.

Efter et mellemspil i form af oneshot-albummet Manden med sølvstjernen, hvis historie er klart inspireret af Howard Hawks-filmene Rio Bravo og Eldorado, tager Charlier og Giraud hul på seriens første store højdepunkt via de fire bind Jernhesten, Manden med stålnæven, Indianersporet og General Guldmanke - en lang beretning, hvor seriens potentiale omsider forløses.

Baggrunden er historisk. De konkurrerende jernbaneselskaber Union Pacific og Central Pacific kappes om at anlægge flest kilometer spor, inden de mødes på Prærien. Alle kneb gælder. Hvide skurke ophidser indianerne til at gøre oprør. Men Blueberry ved godt, at endnu en indianerkrig vil føre til voldsomme tab og lidelser på begge sider, så han kæmper den godes håbløse kamp mod de samvittighedsløse. Striden bilægges i første omgang. Men så dukker næste trussel op i skikkelse af General Guldmanke alias general Allister, som igen synes kalkeret over en historisk skikkelse, den notoriske indianerhader general Custer. Guldmanke viger ikke tilbage for at slagte ubevæbnede kvinder og børn.

Giraud overgår sig selv som tegner i beskrivelsen af generalens nådesløse vinterfelttog. Ved afslutningen af Blueberry-seriens andet store epos mere end aner vi, at vi er vidne til en tragedie. At Blueberrys modstander er selve udviklingen eller ”fremskridtet”. Og vi kender jo alle slutningen fra vor egen tid – indianerne fordrevet fra deres jagtmarker, henvist til reservater og livet på bunden af en øldåse.

Blueberry er i bund og grund en enspænder. Individualisten, der kunne have Frank Sinatras My Way som yndlingssang, hvis den altså havde været skrevet dengang. Også han har dog sine trofaste støtter. Først og fremmest den retfærdige general Dodge, men også drukkenbolten Jimmy McClure og dennes partner Red Neck – som dog begge primært skal give serien et humoristisk islæt.

Men selv vennerne kommer med tiden til at tvivle på Blueberrys motiver. Det gør de i den saga, der tages hul på i 1975 med udgivelsen af Chihuahua Pearl. Via denne og de følgende fire albumtitler - ½ million dollars værd, Balladen om en ligkiste, Lovløs og Angel Face lykkedes det de to serieskabere at sætte en ny standard for tegneseriens formåen. Charlier kaster utallige bolde i luften og formår at holde dem svævende side efter side. Men den virkelige kastebold er Blueberry, hvis skæbne synes lagt i hænderne på alle andre end ham selv.

Blueberry sendes på en hemmelig mission til Mexico, hvor han skal finde sydstaternes forsvundne guldreserver og bringe dem hjem til statskassen. For at give Blueberry et alibi, opfinder man en fiktiv forbrydelse, så han kan flygte fra USA. Men dermed starter man også en lavine af hændelser, som skal føre til et justitsmord. Blueberry ender som syndebuk i et politisk magtspil. Han kan se frem til 30 år bag tremmer, uretfærdigt dømt af en krigsret for selv at have tilranet sig skatten.

Siden flygter Blueberry fra fængslet. Mørke kræfter planlægger at myrde USA’s præsident og give Blueberry skylden. Og skønt netop Blueberry får forhindret attentatet – i en episode med tydelig parallel til Kennedy-mordet i Dallas - står han tilbage som lovløs, på flugt og mistænkt. I den situation kan man ikke bebrejde ham, at han slutter sig til andre lovløse – indianerne.

Blueberry-sagaen kulminerer i disse bind, som er mere spændende end de fleste krimier. Girauds streg udvikler sig eksplosivt – under voksende pres fra hans anden tegner-identitet Moebius – og skaber en næsten uhørt dynamik.

Personerne er uforglemmelige. Den svedige, ubarberede hovedperson. Den sexede giftslange af en sangerinde, Chihuahua Pearl, forræderen Vigo samt desertørerne Finlay og Kimball. For ikke at glemme den feminine skarpskytte Angel Face.

Efter pragtpræstationen holdt Giraud og Charlier en pause, før de genoptog serien – og fortsatte historien fra Angel Face – med albummet Brækket næse, det første af de endnu fem bind, der skulle til for at afslutte sagaen endeligt med albummet Hvor sporet ender.

Efter Charliers død i 1989 har Giraud – efter eget udsagn af respekt for seriens kommercielle succes - valgt at fortsætte Blueberry på egen hånd. Men han besidder slet ikke Charliers evner som forfatter. Derfor er serien i dag forvandlet til en harmløs soap opera af en western, der ikke rokker sig ud af stedet. En lidt sørgelig skæbne for en serie, der i sine bedste dage var second to none.

Hos Comicart.dk leder vi med lys og lygte efter de meget sjældne og stærkt efterspurgte Blueberry originalsider samt signerede litografier og andre sjældenheder. Opgaven er svær, men ikke umulig. Men når der dukker noget op, er det en god idé at slå til. Det her er et galleri, hvor der sjældent er varer på hylderne, hvor gerne vi end ville.
Moebius er uhyre produktiv - og udsender ofte nye tryk, litografier og portfolios - så der bliver rig mulighed for at nyde hans visuelle fantasi i luksusudstyr her hos Comicart.dk - hvor vi også håber på at kunne præsentere originalsider fra mesterens hånd.

Page 1 of 2

Sort by Product NamePriceItem no.Edit date


1.  Giraud - Blueberry "Brækket Næse"
COVER SOM SILKETRYK. Originalt Blueberry silketryk af Jean Giraud, Stardom 1994. Bedste kvalitet og største format.
[ Add to Basket ]
Price DKK 4.600,00 (EUR 619,95)
  
2.  Giraud - Blueberry 05
Limited Edition kunsttryk af Jean Giraud - med motiv fra verdens bedste western-serie ''Blueberry''.
[ Add to Basket ]
Price DKK 250,00 (EUR 33,69)
  
3.  Giraud - Blueberry 06
Limited Edition kunsttryk af Jean Giraud - med motiv fra verdens bedste western-serie ''Blueberry''.
[ Add to Basket ]
Price DKK 250,00 (EUR 33,69)
  
4.  Giraud - Blueberry 07
Limited Edition kunsttryk af Jean Giraud - med motiv fra verdens bedste western-serie ''Blueberry''.
[ Add to Basket ]
Price DKK 250,00 (EUR 33,69)
  
5.  Giraud - Blueberry 15
Limited Edition kunsttryk af Jean Giraud - med motiv fra verdens bedste western-serie ''Blueberry''.
[ Add to Basket ]
Price DKK 250,00 (EUR 33,69)
  
6.  Giraud - Blueberry 16
Limited Edition kunsttryk af Jean Giraud - med motiv fra verdens bedste western-serie ''Blueberry''.
[ Add to Basket ]
Price DKK 250,00 (EUR 33,69)
  
7.  Giraud - Blueberry 17
Limited Edition kunsttryk af Jean Giraud - med motiv fra verdens bedste western-serie ''Blueberry''.
[ Add to Basket ]
Price DKK 250,00 (EUR 33,69)
  
8.  Giraud - Blueberry 18
Limited Edition kunsttryk af Jean Giraud - med motiv fra verdens bedste western-serie ''Blueberry''.
[ Add to Basket ]
Price DKK 250,00 (EUR 33,69)
  
9.  Giraud - Blueberry 19
Limited Edition kunsttryk af Jean Giraud - med motiv fra verdens bedste western-serie ''Blueberry''.
[ Add to Basket ]
Price DKK 250,00 (EUR 33,69)
  
10.  Giraud - Blueberry 21
Limited Edition kunsttryk af Jean Giraud - med motiv fra verdens bedste western-serie ''Blueberry''.
[ Add to Basket ]
Price DKK 250,00 (EUR 33,69)
  
11.  Giraud - Blueberry Arizona Love
VILDT FED! Originalside af Jean Giraud fra Blueberry-albummet "Arizona Love", side 23, signeret.
SOLD
  
12.  Giraud - Blueberry cover 02
Flot kunsttryk, som gengiver et originalt Blueberry-cover af Jean Giraud. Trykt på kraftigt karton med blank overflade.
[ Add to Basket ]
Price DKK 375,00 (EUR 50,54)
  
13.  Giraud - Blueberry cover 03
Flot kunsttryk, som gengiver et originalt Blueberry-cover af Jean Giraud. Trykt på kraftigt karton med blank overflade.
SOLD
  
14.  Giraud - Blueberry cover 04
Flot kunsttryk, som gengiver et originalt Blueberry-cover af Jean Giraud. Trykt på kraftigt karton med blank overflade.
[ Add to Basket ]
Price DKK 375,00 (EUR 50,54)
  
15.  Giraud - Blueberry cover 05
Flot kunsttryk, som gengiver et originalt Blueberry-cover af Jean Giraud. Trykt på kraftigt karton med blank overflade.
SOLD
  
16.  Giraud - Blueberry cover 06
Flot kunsttryk, som gengiver et originalt Blueberry-cover af Jean Giraud. Trykt på kraftigt karton med blank overflade.
SOLD
  
17.  Giraud - Blueberry cover 06
Flot kunsttryk, som gengiver et originalt Blueberry-cover af Jean Giraud. Trykt på kraftigt karton med blank overflade.
SOLD
  
18.  Giraud - Blueberry cover 08
Flot kunsttryk, som gengiver et originalt Blueberry-cover af Jean Giraud. Trykt på kraftigt karton med blank overflade.
SOLD
  
19.  Giraud - Blueberry cover 09
Flot kunsttryk, som gengiver et originalt Blueberry-cover af Jean Giraud. Trykt på kraftigt karton med blank overflade.
SOLD
  
20.  Giraud - Blueberry cover 10
Flot kunsttryk, som gengiver et originalt Blueberry-cover af Jean Giraud. Trykt på kraftigt karton med blank overflade.
[ Add to Basket ]
Price DKK 375,00 (EUR 50,54)
  

 
Next Page »
 
comicart.dk  -  E-mail: info@comicart.dk

View Peter Hartung's profile on LinkedIn